Η φωτογραφία μου
Νιπιδιτός - Δήμος Αρκαλοχωρίου - Νομού Ηρακλείου

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

- ''ο Νιπιδιτός''

Μεγάλο χωριό σκαλωμένο στις δυτικές πλαγιές των Λασιθιώτικων βουνών. Στην παλιότερη γεωγραφική διαίρεση ανήκε στην επαρχία Πεδιάδος.Χτισμένο σε υψόμετρο 367 μέτρων απέχει από το Αρκαλοχώρι λίγο περισσότερο από εφτάμισι χιλιόμετρα, παρακάμπτοντας στο τοπωνύμιο «του Γαζέπη ο Μύλος» αριστερά από τον οδικό άξονα προς Βιάννο

Το όνομα του χωριού εικάζεται ότι είναι προελληνικό. Πιθανόν η αρχική γραφή να ήταν «Ιπηδητός», εξάλλου σε βενετσιάνικα έγγραφα απαντάται με τη γραφή «Ipidhito». Δεν γνωρίζουμε τη σημασία της προελληνικής ονομασίας του. Ο Νικόλαος Πλάτων στις δοκιμαστικές ανασκαφές του 1956 έφερε στο φως, εκτός από τον επιμήκη λακκοειδή τάφο με τα σημαντικά ευρήματα και ένα μεγαλιθικό κτήριο τετραγώνου σχήματος της Υστερομινωικής Ι εποχής (1560 - 1460 π.χ.).Από το γεγονός αυτό συμπεραίνει την προελληνική προέλευση του ονόματος που κατά την άποψή του ήταν εξ αρχής «Νηπηδητός».

Η άποψη του μελετητή Γ. Μαλεφιτσάκη (περιοδικό ΟΝΟΜΑΤΑ Τεύχος 13 σελ. 167 Αθήνα 1989 - 90), ότι δηλαδή η προέλευση του ονόματος είναι καθαρά ελληνική αφού διακρίνονται οι λέξεις από τις οποίες παράγεται. Αυτές είναι το αρνητικό μόριο νη (στερητικό μόριο) και τη λέξη πηδή δηλαδή πηγή. Από τη σύνθεση των λέξεων αυτών προέρχεται το επίθετο νηπηδής δηλαδή ο ξερός, ο άνυδρος, αυτός που δεν έχει πηγές. Επομένως,το όνομα πρέπει να γράφεται με Η και όχι με Ι και σημαίνει τον τόπο που δεν έχει νερό, δηλαδή τον ξερότοπο.

Η ιστορία του χωριού ακολουθεί αυτήν της ευρύτερης περιοχής. Δυστυχώς αν και τα ευρήματα από τις ανασκαφές δείχνουν ότι το χωριό υπάρχει από τα υστερομινωικά χρόνια, δεν έχουμε καμία αναφορά σε πινακίδες ή σε κείμενα συνθηκών που να ταυτίζουν τον αρχαίο οικισμό. Η πιθανότητα βέβαια να ονομαζόταν διαφορετικά ο οικισμός και να μην γνωρίζουμε την ορθή ονομασία του, είναι μεγάλη. Επίσης πιθανό είναι ότι ο οικισμός ανήκε στη χώρα των Αρκάδων.

Οι πρώτες γραπτές πηγές που αναφέρονται στο χωριό είναι ενετικές (1577- Fr. Barozzi). Εκτοτε αναφέρεται σε όλες τις βενετσιάνικες και οθωμανικές απογραφές και φυσικά τις ελληνικές. Θαυμάσιο τέλος είναι το περιβάλλον του χωριού με τα πλούσια δώρα της φύσης.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου